eller
Brugernavn eller kodeord er forkert
Din konto er låst
Profilen er blevet slettet
Log ind med Google

Boligudlejning

Overvejer du at udleje hele eller dele af din bolig, men er lidt i tvivl om hvordan du skal gribe det an, er der her nogle gode råd til processen.

Udlejning af hel bolig

Har du en hel bolig som du ikke selv bor i, men heller ikke vil sælge den, så kan boligudlejning være en god løsning. Med udlejning af din bolig kan du selv bestemme hvor lang tid du ønsker at udleje din bolig. Så udlejer du din bolig fordi du selv skal rejse for en periode, har job i en anden by eller lignende, kan du fremleje boligen i en periode, så du ikke selv står med en ekstra husleje, hvilket kan blive dyrt hvis du også har husleje fra et andet sted.

Udlejning af dele af boligen

Deleøkonomi er de seneste par år blevet vældigt populært. Flere og flere vælger at udleje dele af deres bolig til andre, der mangler et sted at bo. En af grundene til at det er blevet så populært er at en lejer vil kunne hjælpe med huslejen. Dermed er der penge at spare ved at udleje et værelse i en bolig. Mange unge foretrækker denne løsning idet de værdsætter det sociale aspekt, der ofte medfølger i at bo sammen med en roommate. Søger du en lejer kan du finde boligsøgende i dit område her

Det skal du være obs på

Når du udlejer hele eller dele af din bolig skal du være obs på at du skal betale skat af den indtjening du får fra din lejer. Lejeindtægten, som er skattepligtig, svarer til den samlede lejeindtægt inklusiv særskilt betaling for el, gas, varme, vand og telefon. Du får dog fradrag i din lejeindtægt og det kan du gøre enten ved bundfradrag eller regnskabsmæssigt fradrag. Du skal ikke betale skat af lejeindtægten, så længe den er lavere end dit fradrag.

Når du skal fastsætte huslejen er det vigtigt, at du er realistisk omkring hvad du tror andre er villige til at betale. Hvis lejer ikke synes det er rimeligt, kan han/hun jo til enhver tid klage til Huslejenævnet, og få dem til at vurdere om værelset lever op til den husleje der kræves. Du må ikke tjene penge på at udleje din bolig, så derfor må din indtjening ikke overgå din egen udgift i boligen.

Når du har fundet din kommende lejer, er det en god idé, at I har både en mundtlig og en skriftlig aftale. Ved at skrive kontrakt kan I altid kigge tilbage på kontrakten for at se konkrete aftaler og det kan forhindre eventuelle misfortåelser eller uenigheder. Ved udelukkende at have en mundtlig aftale vil du ikke have dokumentation for jeres aftaler og det kan give problemer senere hen.

Inden din nye lejer flytter ind er det en god idé at gennemgå boligen sammen med vedkommende og tage billeder til dokumentation, så du nemmere kan se hvilke skader der eventuelt kommer under lejeperioden - skader lejeren dermed skal hæfte for.

Kom godt i gang med boligudlejningen, og opret din annonce her