eller
Brugernavn eller kodeord er forkert
Din konto er låst
Profilen er blevet slettet
Logger du normalt ind med Facebook? Log ind med Google

Opret en gratis boligsøger profil

Det tager kun 2 min!

Søg efter din drømmebolig

Søg blandt de mange 1000 ledige boliger

Kontakt udlejeren

Aftal detaljerne med udlejer og flyt ind!

Nye boliger hver eneste dag

Der kommer dagligt mange nye lediger boliger til leje

Alt, hvad du skal vide om din lejekontrakt

Et af de vigtigste elementer, du skal have styr på – både når du udlejer din bolig, og når du skal leje en bolig – er din lejekontrakt. Hvis du ikke har styr på den, kan du risikere at blive snydt, miste penge, blive smidt ud eller noget helt fjerde. Og det vil du selvfølgelig helst undgå. Her vil vi gøre dig klogere på, hvordan du skal udforme og læse lejekontrakten – så begge parter føler sig trygge.

Hvis du er på udkig efter en lejekontrakt skabelon, er du kommet til det rette sted. En lejekontrakt skabelon kan være en stor hjælp, når du skal udforme din egen lejekontrakt. Den giver dig en grundlæggende struktur at følge og sikrer, at du inkluderer alle de nødvendige oplysninger. Husk dog altid at tilpasse skabelonen til dine specifikke behov og omstændigheder, og søg juridisk rådgivning, hvis du er usikker på noget. Med den rette lejekontrakt skabelon er du godt på vej til at skabe en solid og juridisk korrekt lejekontrakt.

Både lejer og udlejer har et ansvar

Det er udlejerens job at udforme lejekontrakten. Så hvis du udlejer dit værelse eller din lejlighed, er det derfor også på dine skuldre at have styr på alle paragrafferne. Det betyder dog ikke, at du som lejer bare skal stole blindt på udlejeren og skrive under med lukkede øjne. Det er vigtigt, at du også har læst den grundigt igennem og tjekket, at alle paragraffer er korrekte. Lejekontrakten er derfor i princippet begges ansvar – og kan gå ud over begge parter, hvis indholdet ikke spiller.

Gør det ordentligt med en A10-lejekontrak

Du går ikke galt i byen med en standardlejekontrakt og typeformular fra Boligministeriets standardlejekontrakt – nemlig den, der hedder lejekontrakt A10. Det er nødvendigt, at du bruger en autoriseret blanket som denne, så du undgår at give din lejer flere forpligtelser, end lejeloven tillader. A9-lejekontrakten er kort sagt den nyeste version og den, du skal bruge som skabelon, hvis du selv udformer din lejekontrakt.

Et af de vigtigste punkter i din lejekontrakt

”Men hvordan laver man en lejekontrakt?”, tænker du nok. Du skal tage udgangspunkt i en autoriseret blanket og lejekontraktskabelon. Som udlejer er lejekontrakten det vigtigste dokument at udfylde, så sørg for at sætte dig grundigt ind i det, inden du giver den til din lejer. Lejekontrakten skal indeholde svar på de fleste spørgsmål i forbindelse med lejemålet, herunder opsigelse, fejl og mangler, bindingsperiode, vedligeholdelsespligt og meget andet. Helt overordnet skal din lejekontrakt for beboelse indeholde:

  1. lejers og udlejers navn og adresse
  2. lejemålets adresse, størrelse, stand og inventar
  3. overtagelsesdato og eventuelt ophørsdato
  4. omkostninger, herunder husleje, depositum, forudbetalt husleje og forbrugsudgifter
  5. særlige vilkår såsom regler for vedligehold, husdyr og husorden. Dette vil blive uddybet længere nede.

-> Download din gratis lejekontraktskabelon A10 her

Vær opmærksom på, at du ikke må tilføje ekstra ting til standardkontrakten. Du må kun udfylde de steder, hvor der er gjort plads til det i typeformularen. For hvis du tilføjer andre ting eller gør det de forkerte steder, er lejekontrakten ikke længere en autoriseret blanket, og så er den ikke gyldig. Det eneste sted, hvor du må lave tilføjelser, er under paragraf 11, som vi kommer ind på lige herunder.

§11 kan komme omkring:

  1. tidsbegrænset lejeperiode
  2. huslejestigninger
  3. ekstra krav om vedligeholdelse
  4. særlige regler i forhold til husdyr
  5. særlige forhold i forhold til fraflytning.

Så her skal læsebrillerne på, så du ikke misser, at der for eksempel kan forekomme en huslejestigning. Hvis vi ser §11 fra udlejerens vinkel, er det også et yderst vigtigt punkt. Det er nemlig det eneste sted, hvor udlejeren selv må tilføje ekstra tilføjelser. Din lejekontrakt kan kun blive god, hvis du har styr på og formuleret dine særlige vilkår ordentligt.

Skal der flere lejere på lejekontrakten?

Skal du dele din lejebolig med roomies? Så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om det kun er dig, eller der er flere, der står på lejekontrakten. Det kan have stor betydning for, hvordan I hver især står stillet. Når du skal lave en lejekontrakt, der skal deles af flere personer, er der to metoder, du kan bruge:

  1. I kan alle stå på lejekontrakten og være officielle lejere
  2. Én af jer kan stå på kontrakten, mens I andre fremlejer værelserne af personen, der står på lejekontrakten.

Deling af bolig: Hvad skal man være opmærksom på?

Hvis du overvejer at dele en bolig med en roomie, er der flere ting, du skal være opmærksom på. At dele en bolig kan være en fantastisk måde at spare penge på og skabe sociale forbindelser, men det kræver også en vis grad af planlægning og kommunikation for at sikre, at tingene går glat.

Inkluder alle lejere i kontrakten Først og fremmest er det vigtigt, at alle, der bor i boligen, er inkluderet i lejekontrakten. Dette betyder, at hver lejer har de samme rettigheder og forpligtelser i forhold til udlejeren. Hvis kun én person er nævnt i kontrakten, har de andre lejere ikke de samme juridiske beskyttelser.

Aftal regler for deling af boligen Det er også en god idé at aftale regler for, hvordan boligen skal deles. Dette kan omfatte alt fra rengøringsplaner til regler for gæster. Disse regler bør diskuteres og aftales af alle lejere for at sikre, at alle er på samme side.

Overvej en separat roomie-aftale I nogle tilfælde kan det være nyttigt at have en separat roomie-aftale. Dette er en aftale mellem lejerne, der dækker ting som deling af husleje og regninger, rengøring og vedligeholdelse, og hvad der sker, hvis en lejer ønsker at flytte ud. En roomie-aftale er ikke juridisk bindende på samme måde som en lejekontrakt, men den kan hjælpe med at forhindre misforståelser og konflikter.

Hvad sker der, hvis en lejer flytter ud? Endelig er det vigtigt at overveje, hvad der sker, hvis en lejer flytter ud. Hvis alle lejere er inkluderet i lejekontrakten, er de normalt alle ansvarlige for huslejen. Det betyder, at hvis en lejer flytter ud, er de andre lejere stadig ansvarlige for den fulde husleje, medmindre en ny lejer flytter ind. Dette er noget, der bør diskuteres og planlægges for på forhånd.

At dele en bolig kan være en stor beslutning, og det er vigtigt at tage sig tid til at overveje alle aspekter og sikre, at alle lejere er beskyttet. Husk, at god kommunikation er nøglen til et succesfuldt og harmonisk samboerskab.

Skal jeg bruge en fremlejekontrakt eller lejekontrakt?

Skal du udleje dit eget værelse for en periode? Så er det en fremlejekontrakt, du skal have fingrene i. I virkeligheden er der ikke den store forskel på de to kontrakter. Når du skal udforme fremlejekontrakten, skal du stadig gøre det ud fra den førnævnte A9-lejekontrakt.

Her er der flere ting, du skal være opmærksom på:

  1. Det er ulovligt at tjene penge på at fremleje dit værelse. Sørg derfor for, at du udlejer værelset til den præcise pris, som du skulle betale, hvis du selv boede der.
  2. Du må kun tage et bestemt beløb i depositum og forudbetalt husleje. Det betyder, at du maksimalt må tage det, der svarer til tre måneders husleje.
  3. Du skal have godkendelse af din egen udlejer, før du kan fremleje dit værelse eller din lejlighed.

Alle disse punkter er også noget, du skal holde øje med som fremlejer af værelset, så du ikke bliver snydt eller betaler mere end det lovlige.

Hvad er en tidsbegrænset lejekontrakt?

Som vi lige så i de særlige vilkår, kan du altså godt komme ud for, at din lejekontrakt er tidsbegrænset. Dette skal dog indgå meget tydeligt i kontrakten og aftalen mellem lejer og udlejer. Længden på den tidsbegrænsede periode kan bestemmes fuldstændigt ud fra udlejerens ønsker, da der ikke findes nogen minimum- og maksimumkrav i forhold til længden af perioden. Det er dog altafgørende, at der findes en begrundelse for tidsbegrænsningen.

Ejendommen: Hvad lejes?

Det er også nødvendigt at give en detaljeret beskrivelse af ejendommen, der lejes. Dette omfatter ikke kun adressen, men også detaljer om ejendommens type og størrelse, antallet af værelser, eventuelle møbler eller apparater, der er inkluderet, og enhver anden relevant information. Dette hjælper med at undgå misforståelser og tvister om, hvad der er inkluderet i lejen.

Hvornår er en lejekontrakt bindende?

Når lejekontrakten er indgået og underskrevet af begge parter, er både lejer og udlejer bundet til kontraktens indhold. Det betyder også, at der ikke kan ændres i indholdet, medmindre I begge er enige om det. Husk på, at du som lejer ikke kan komme ud af aftalen uden at varsle opsigelsen, som det står i lejekontrakten. Opsigelsen af lejekontrakten skal altså overholdes, uanset hvornår eller hvad grunden til opsigelsen er. Lejekontrakten gælder fra den dag, hvor du som lejer flytter ind i lejligheden eller værelset.

Aftalte fravigelser: Hvad kan ændres?

I nogle tilfælde kan parterne blive enige om at fravige visse bestemmelser i lejeloven. Disse aftalte fravigelser skal angives i kontrakten. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle bestemmelser kan fraviges, og at nogle rettigheder og forpligtelser ikke kan ændres, selv med samtykke fra begge parter.

At forstå din lejekontrakt er afgørende for at sikre et problemfrit lejeforhold. Hvis du er usikker på noget, er det altid en god idé at søge juridisk rådgivning. Husk, at en lejekontrakt er en juridisk bindende aftale, og at det er vigtigt at forstå alle dens vilkår og betingelser, før du underskriver.

En lejekontrakt er en kompleks juridisk dokument, der kræver omhyggelig gennemgang og forståelse. Det er ikke bare en simpel aftale, men en juridisk bindende kontrakt, der kan have betydelige konsekvenser, hvis den ikke overholdes. Derfor er det vigtigt at tage sig tid til at læse og forstå hver eneste del af kontrakten, før den underskrives.

Ledige værelser i København

Ledige lejligheder i København